Hoe herkent u de gebruikte materialen ?

Sinds een aantal jaar moet er verplicht op elk paar schoenen een label aangebracht worden waarop kan uitgemaakt worden uit welk materiaal een paar schoenen is gemaakt. Door middel van drie pictogrammen kan men zien welk deel van de schoen wordt bedoeld en met vier andere pictogrammen kan men afleiden uit welk materiaal dit deel is gemaakt.

Legende:

  • Het teken 'dierenhuid' staat voor 'echt leder'.
  • Het teken 'dierenhuid' met daarin een 'ruit' staat voor 'gecoat leder'.
  • Een vierkant met 'kruisjes' betekent textiel.
  • Een 'ruit' staat voor overige materialen maar geen leder.

Een voorbeeld: als men een label ziet met naast het pictogram van de bovenkant van de schoen een 'dierenhuid', naast het pictogram van de binnenkant/binnenzool een 'dierenhuid' en naast het teken van de onderkant ook een 'dierenhuid' spreekt men van volledig lederen paar schoenen.

Echter deze drie tekens samen komen almaar minder voor.

Wat natuurlijk niet noodzakelijk wijst op een minderwaardig paar schoenen!
Ook leder heeft zijn beperkingen. Als zolen wordt leder veel minder gebruikt omwille van minder watervast en veel stugger dan de meeste al dan niet synthetische rubbers.

De bovenkant moet liefst wel leder, nubuck of daim zijn en als het kan ook met een lederen voering! Dit omwille van het voetklimaat binnenin de schoenen. Leder heeft de natuurlijke eigenschap zeer veel vocht op te kunnen nemen en rustig terug af te staan als de schoenen niet gedragen worden.

Wat betreft het "dierenhuidteken", dat levert het bewijs van echt leder, het zegt echter niks over het gebruikte leder zelf.
Bijna alle dierenhuiden kunnen worden gebruikt om schoenen te vervaardigen. De meest gebruikte zijn uiteraard runds-, schaap- en geitenleder.
Voor het tegenvoeren van de buitenkant wordt ook varkensleder gebruikt wat goedkoper is dan runds- of het zachte en duurdere kalfsleder.
Zoals meestal het geval is, hoe duurder de schoenen, hoe edeler de gebruikte materialen zijn.

Er zijn nu ook schoenen op de markt die de twee gunstig combineren zoals het schoenenmerk Geox doet. Zij gebruiken meestal een rubberen loopzool, perforeren deze en plaatsten boven de gaatjes een membraan die het regenwater tegen houdt daarboven komt een lederen (inleg)zool die het zweet van de voeten via de gaatjes naar buiten drijft. Een perfecte combinatie.

Dus altijd de pictogrammen nakijken en eventueel raad vragen!

Alvast veel schoenenpas plezier gewenst.
Schoenen Fami